Savoie

Frankrigs Alper

Savoie - Diverse

Savoie er også en vinregion i Frankrig. Da klimaet er koldere end andre steder i Frankrig, bruges her druer som ikke er at finde ret mange andre steder. Der drejer sig om  Roussanne, Jacquère,  Altesse (Roussette) og Gringet, alle til hvide vine.  Druer til hvide vine kan bedre tives i køligere egne end røde druer. Dog er der også en rødvinsdrue, som hedder Mondeuse. Langt de fleste af Savoie’s vine skal drikkes unge, dvs. indenfor 2-3.år.

Mont Blanc tunnelen er en 11,6 km. lang tunnel lavet gennem Alperne tæt ved bjerget Mont Blanc. Den blev bygget i perioden 1957 til 1965 og sparer tid for traffikken mellem Italien og Frankrig. En tosporet landevej i hver retning går gennem tunellen.  I 1999 gik der ild i en lastbil inde i tunnelen, som bredte sig og udsendte tyk giftigt røg.  39 mennesker omkom i denne ulykke. Det tog mere end 5 dage, før nogle kunne gå ind i tunellen igen.

 

Savoie byder også på flere naturparker, bl.a. Parc naturel régional de la Chartreuse, som delvist ligger i Savoie. Naturparken har et areal på  767 km2, og der bor ca. 46.000 personer i den.

Tekstboks: Vinter OL
Byen Albertville og Savoie afholdte vin-ter OL i 1992. Det blev afgjort i 1986, og det var tredje gang Frankrig fik Vinter OL. Selve konkurrencerne blev afholdt i de kendte skisports-steder som Courchevel, La Plagne, Les Arcs, Tignes og Val Tekstboks: Oste
Savoie producerer mange oste, bl.a. Beaufort fra byen af samme navn. Det er en lidt hård ost, som ligner gruyère, dog har den ikke huller. Køerne, som leverer mælken, går ret højt oppe i bjergene, hvilket giver osten en speciel smag. En anden ost fra Savoie hedder Tomme de