Savoie

Frankrigs Alper

Savoie - Byer

De 10 største byer (kommuner) i området Savoie er:


1: Genève-Annemasse 216.000 indbyggere.
2: Annecy 140.000
3: Chambéry 126.000
4: Thonon-les-Bains 70.000
5: Cluses 61.000
6: Sallanches-Chamonix-Mont-Blanc 60.000
7: Aix-les-Bains 54.000
8: Albertville 43.000
9: Rumilly 26.000
10: Bourg-Saint-Maurice 17.000

 

Nedenunder er udvalgte byer i Savoie beskrevet.

Genève-Annemasse

ligger på grænsen mellem Schweiz og Frankrig. I Schweiz har Genevé delen 185.000 indbyggere. Her tales der også fransk, og byen ligger flot ud til Genevé søen (Lac Lehman på fransk). Det er en vigtig by m.h.t. banker og finansielle institutioner. Annemasse på den franske side er betydelig mindre med 31.000 indbyggere. Denne del af byen er ikke nær så kendt som den schweiziske Genevé.

 

Annecy:

som ligger på den nordlige bred af Annecy søen, har flere seværdigheder. Palais de l'Isle er en trekantet borg fra 1100-tallet i centrum af byen. Den ligger malerisk i en kanal omgivet af udendørs cafeer og er meget fotograferet af turister. I dag huser den et museum om lokalhistorie. Château d'Annecy er en anden borg, som har mure på op til 4 meter tykkelse. Her huses museet le Musée-Château d'Annecy, som udstiller malerier, skulpturer, møbler m.m. Den romersk-katolske Annecy katedral er fra begyndelsen af 1500-tallet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chambéry

Byens vartegn og den mest kendte seværdighed i Chambéry er.Fontaine des Éléphants. Skulpturgruppen forestiller 4 elefanter, hvor kun den forreste halvdel ses. Ovenover er en søjle med en statue foroven. Den blev bygget i 1838 for at ære Benoît de Boigne (1751 - 1830), som var fra Savoie.  Han blev general i Indien og havde store jordbesiddelser her. Senere tog han tilbage til Savoie og blev en velgører her.

 

Château de Chambéry er en anden sevædighed, nemlig en borg fra 1200-tallet, som er ombygget og udbygget flere gange siden. I dag huser det et administrativt organ for Savoie. Chambéry har siden 1817 været et ærkebispe-dømme. Byen har også en lufthavn og nonstop hurtigtog til den franske hovedstad Paris.

 

Albertville

ligger i den centrale del af regionen og har en middelalder bykerne ved navn Conflans.  Her ses bygninger tilbage fra 1300-tallet. I 1992 blev vinter-OL afholdt i Savoie med Albertville som hovedbyen. I den forbindelse oplevede byen og området store investeringer i sportsområder og infrastruktur, som f.eks. flere veje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bourg-Saint-Maurice

ligger tæt på den italienske grænse i en del omgivet af bjerge på næsten alle sider. Byen ligger i 700-800 meters højde, og er et godt udgangspunkt for skiturister i de nærliggende skisportssteder. F.eks. er der en kabelbane med tog, som går direkte op til skisportsstedet Arc 1600.

 

Om sommeren er byen også populær med mange udendørs aktiviteter som f.eks.  afholdelse af internationale konkur-rencer for vandsport .  Gå- og cykelture i bjergene er også en populær aktivitet.  I udkanten af byen ligger campingpladsen Le Versoyen.

Tekstboks: Internationale Geneve
Geneve er en meget international by med mange internationale organisationer og virksomheder. F.eks. har Røde Kors hovedkontor her, og FN har en stor Tekstboks: Aix-les-Bains
ligger i den vestlige del af Savoie tæt ved Chambéry. Byen skråner ned mod den store sø Lac du Bourget på den øst-lige side. Faure Museum i byen udstiller mange impressionistiske malerier samt en pæn samling af skulpturer af den
Tekstboks: Thonon-les-Bains
er en kurby belig-gende på den fran-ske sydlige bred af Genéve søen ca. midtpå. En sevær-dighed ved byen er Arboretum de Ripaille, som er et stort skovområde med mange forskel-lige træer fra hele verdenen.  Det ligger i området med slottet Château de Ripaille. Derudover har byen også en 243 meter lang Funi-Tekstboks: Tidligere hovedstad Chambéry har tid-ligere været hoved-stad i Savoie fra slutningen af 1200-tallet til midten af 1500-tallet. Derefter blev hovedstaden flyttet til Torino. Tekstboks: Fransk nationaldag
14. juli er den franske nationaldag, Bastilledagen, hvor kongens fald i 1789 fejres. Dagen fejres bl.a. med militærparader på Champs-Elysees i Paris og fyrværkeri overfor Eiffeltårnet. Derudover fejres dagen over hele