Savoie

Frankrigs Alper

Savoie - Bjerge og bjergkæder

Alperne er et stort bjergrigt område, som dominerer Savoie. Det mest kendte bjerg hedder Mont Blanc og er  med 4.810 meter  Vesteuropas højeste bjerg. Det er det 11. højeste bjerg i verdenen og ligger øst for Chambéry, faktisk på grænsen mellem Frankrig og Italien. Det næsthøjeste punkt hedder le ment Blanc de Courmayeur og er 4.748 meter højt. Selve bjerget Mont Blanc blev første gang besteget i 1786.

Bjergtoppene i denne kæde, som Mont Blanc tilhører, er rigtige høje. En adel af dem er mere end 4.000 meter høje. I Mont Blanc bjergkæden er der også mange gletsjere, bl.a. den længste i Frankrig. Den hedder Mer de Glace, er 7 km. lang og 200 meter dyb. Den starter i 2.400 meters højde og ender i 1.400 meters højde.

 

Området Vanoise ligger øst for Chambéry ved den italienske grænse, hvor den højeste bjergtop hedder Grande Casse og er 3.855 meter højt.  Denne bjergtop blev besteget første gang i 1860. Ellers er der op mod 40 punkter, som er højere end 3000 meter.  Grundet de høje bjergtoppe, som der er sne på, er der også mange gletsjere i Vanoise. Beaufortain ligger også øst for Chambéry tæt ved den italienske grænse. Her hedder det højeste punkt le Roignais med 2995 meter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Savoie har også flere flotte bjergpas. En af dem er Col de l'Iseran, som er det højeste asfalterede pas i Alperne.  Det har en højde på 2770 meter og er kun åbent nogle få sommermåneder i løbet af året.  Det er 7 gange blevet brugt til Tour de France.

Tekstboks: Departementet Savoie
I Savoie ligger der flere bjergkæder. Bauges strække sig fra Annecy til Chambéry, hvor punktet Arcalod er det højeste med 2217 meter over havet. Chartreuse strækker sig fra Grenoble til Lac du Bourget ved Aix-les-Bains, og det højeste punkt hedder Tekstboks: Tre lande
Bjergkæden Mont Blanc med bjerget af samme navn stræk-ker sig både over områderne Haut-Savoie og Savoie, Aosta dalen i Italien og det vestlige
Tekstboks: Øverst: Bjerge ved skisportsstedet Tignes: Nederst: